19 نکته الزامی برای پخت آش خوشمزه از نی نی سایت!
آش یکی از محبوبترین غذاهای ایرانی است که تنوع بسیار زیادی دارد. هر شهر و منطقهای آش مخصوص به خود را دارد. اما چه آشی میپزید، یک سری نکات کلی وجود دارد که به شما کمک میکند یک آش خوشمزه و جا افتاده داشته باشید. این نکات را از تجربیات مادران نی نی سایت جمع آوری کردهایم!
با ما همراه باشید تا با این نکات کلیدی آشنا شوید:
- ✔
1. خیساندن حبوبات:
حتماً حبوبات را از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آنها گرفته شود. - ✔
2. نوع حبوبات:
نسبت حبوبات در آش خیلی مهم است. معمولاً نخود، لوبیا و عدس از حبوبات اصلی هستند. - ✔
3. تفت دادن پیاز:
پیاز را به اندازه کافی تفت دهید تا طلایی و کاراملی شود. این کار طعم فوقالعادهای به آش میدهد. - ✔
4. اضافه کردن گوشت:
اگر از گوشت در آش استفاده میکنید، آن را جداگانه بپزید و بعد از پخت ریش ریش کنید و به آش اضافه کنید. - ✔
5. سبزی آش:
از سبزی آش تازه استفاده کنید و آن را خیلی ریز خرد کنید. سبزی آش شامل تره، جعفری، اسفناج و گشنیز است. - ✔
6. مقدار سبزی:
مقدار سبزی آش باید به اندازه باشد. اگر زیاد باشد آش تلخ میشود و اگر کم باشد طعم آش خوب نمیشود. - ✔
7. زمان اضافه کردن سبزی:
سبزی را در اواخر پخت آش اضافه کنید تا عطر و طعم آن حفظ شود. - ✔
8. کشک:
کشک را قبل از اضافه کردن به آش رقیق کنید و حتماً بجوشانید. - ✔
9. رشته آش:
رشته آش را در اواخر پخت اضافه کنید و مواظب باشید که رشتهها له نشوند. - ✔
10. روغن نعناع داغ:
روغن نعناع داغ را در آخر روی آش بریزید. برای تهیه روغن نعناع داغ، نعناع خشک را در روغن تفت دهید تا عطر آن بلند شود. - ✔
11. تفت دادن آرد:
برخی برای لعاب بیشتر آش، کمی آرد را تفت میدهند و به آش اضافه میکنند. - ✔
12. صبر و حوصله:
پخت آش نیاز به صبر و حوصله دارد. اجازه دهید آش با حرارت ملایم جا بیفتد. - ✔
13. هم زدن مداوم:
آش را به طور مداوم هم بزنید تا ته نگیرد. - ✔
14. تنظیم نمک و فلفل:
نمک و فلفل آش را در اواخر پخت تنظیم کنید. - ✔
15. بهرهگیری از آب قلم:
بهرهگیری از آب قلم طعم آش را بسیار لذیذتر میکند. - ✔
16. اضافه کردن بلغور:
برای لعاب بیشتر میتوانید کمی بلغور گندم به آش اضافه کنید. - ✔
17. تست کردن آش:
در طول پخت، آش را بچشید و در صورت نیاز مواد لازم را اضافه کنید. - ✔
18. بهرهگیری از ادویه:
از ادویههای مناسب مانند زردچوبه، فلفل سیاه و زیره برای طعمدهی به آش استفاده کنید. - ✔
19. غلظت آش:
غلظت آش باید مناسب باشد. نه خیلی رقیق و نه خیلی غلیظ.

نوش جان!
منتظر نظرات و تجربیات شما در مورد پخت آش هستیم!
19 نکته طلایی برای پخت آش خوشمزه: تجربیات نی نی سایتیها!
1. حبوبات رو از شب قبل خیس کن!
این نکته خیلی مهمه! خیس کردن حبوبات نه تنها باعث پخت بهتر و سریعترشون میشه، بلکه نفخشون رو هم تا حد زیادی میگیره. خیلیها پیشنهاد میدن آب حبوبات رو چند بار عوض کنید تا نفخگیری کامل بشه. اگر یادتون رفت، میتونید حبوبات رو چند بار بجوشونید و آبش رو دور بریزید. عدس رو لازم نیست از شب قبل خیس کنید. نیم ساعت قبل پخت کافیه. بعضیها برای نفخگیری بهتر، یه تیکه زنجبیل توی آب حبوبات میندازن. موقع پخت حبوبات، یه قاشق روغن هم اضافه کنید تا بهتر بپزه. حواستون باشه حبوبات رو جدا جدا بپزید، چون زمان پختشون با هم فرق داره.
2. سبزی آش رو درست انتخاب کن!
سبزی آش شامل تره، جعفری، اسفناج و گشنیز هست. مقدار هر کدوم خیلی مهمه!اسفناج نباید خیلی زیاد باشه، چون آش رو ترش میکنه. بعضیها شنبلیله هم به سبزی آش اضافه میکنن، ولی مقدارش باید خیلی کم باشه تا آش تلخ نشه. سبزی آش رو بعد از اینکه آش جا افتاد اضافه کنید تا عطر و طعمش حفظ بشه. میتونید از سبزی خشک هم استفاده کنید، اما سبزی تازه یه چیز دیگهست!اگر از سبزی خشک استفاده میکنید، قبلش توی آب خیس کنید تا نرم بشه. سبزی رو خیلی ریز خرد نکنید، یه کم درشتتر باشه بهتره.
3. رشته آش رو نشکن!
رشته آش رو قبل از اضافه کردن به آش یه کم با روغن تفت بدید تا وا نره. رشته رو در آخر پخت اضافه کنید، چون خیلی زود میپزه. وقتی رشته رو اضافه کردید، مدام هم بزنید تا ته نگیره. اگر رشته زیاد بریزید، آش خیلی غلیظ میشه. بعضیها برای خوشمزهتر شدن آش، رشته رو با پیاز داغ تفت میدن. میتونید از رشته پلویی هم به جای رشته آش استفاده کنید. اگر رشته شور بود، نمک آش رو کمتر بریزید.
4. پیاز داغ و نعنا داغ رو فراموش نکن!
پیاز داغ و نعنا داغ نقش خیلی مهمی توی طعم آش دارن!برای پیاز داغ، پیاز رو خیلی نازک خرد کنید و توی روغن سرخ کنید تا طلایی بشه. مراقب باشید پیاز نسوزه، چون آش رو تلخ میکنه. برای نعنا داغ، نعنا خشک رو توی روغن خیلی کم تفت بدید تا عطرش بلند بشه. نعنا داغ رو خیلی زیاد تفت ندید، چون میسوزه و تلخ میشه. بعضیها سیر داغ هم به آش اضافه میکنن. موقع سرو آش، پیاز داغ و نعنا داغ رو روش بریزید.
5. کشک رو رقیق کن!
کشک رو قبل از اضافه کردن به آش با آب رقیق کنید تا گلوله گلوله نشه. میتونید کشک رو با نعنا داغ مخلوط کنید و به آش اضافه کنید. اگر کشک شور بود، آب بیشتری بهش اضافه کنید. بعضیها کشک رو مستقیم به آش اضافه میکنن، ولی این کار باعث میشه آش ببره. موقع جوشوندن کشک، مدام هم بزنید تا ته نگیره. میتونید از کشک محلی یا کشک پاستوریزه استفاده کنید. اگر کشک رو زود به آش اضافه کنید، آش شور میشه.
6. گوشت آش اختیاریه، ولی خوشمزه!
میتونید توی آش گوشت چرخ کرده یا گوشت تکهای بریزید. اگر از گوشت تکهای استفاده میکنید، بذارید خوب بپزه و بعد ریش ریشش کنید. گوشت رو همراه با پیاز تفت بدید و بعد به آش اضافه کنید. میتونید از قلم گوسفند هم برای خوشمزهتر شدن آش استفاده کنید. اگر گوشت دوست ندارید، میتونید از سویا استفاده کنید. مقدار گوشت به سلیقه خودتون بستگی داره. بعضیها از مرغ هم توی آش استفاده میکنن.
7. نمک و فلفل رو اندازه بزن!
نمک و فلفل رو به اندازه بزنید، چون آش نباید خیلی شور یا خیلی تند بشه. بهتره نمک رو در آخر پخت اضافه کنید، چون حجم آش کم میشه و ممکنه شور بشه. میتونید از فلفل سیاه یا فلفل قرمز استفاده کنید. اگر از آب قلم استفاده میکنید، نمک کمتری بریزید. بعضیها به آش زردچوبه هم اضافه میکنن. قبل از سرو آش، حتماً مزهاش رو بچشید. اگر آش شور شد، یه سیب زمینی پوست کنده توش بندازید تا نمک رو جذب کنه.
8. آب آش رو تنظیم کن!
آب آش نباید خیلی زیاد یا خیلی کم باشه. اگر آب آش زیاد بود، بذارید کمی بجوشه تا غلیظ بشه. اگر آب آش کم بود، آب جوش بهش اضافه کنید. بهتره از اول آب کافی بریزید تا مجبور نشید بعداً آب اضافه کنید. برای خوشمزهتر شدن آش، از آب مرغ یا آب گوشت استفاده کنید. موقع پخت آش، در قابلمه رو نیمه باز بذارید تا آب اضافی بخار بشه. اگر آش خیلی غلیظ شد، یه کم آب جوش بهش اضافه کنید.
9. آش رو با حرارت ملایم بپز!
آش رو با حرارت ملایم بپزید تا ته نگیره و خوب جا بیفته. اگر حرارت زیاد باشه، آش زود ته میگیره و بوی سوختگی میده. هر از گاهی آش رو هم بزنید تا ته نگیره. اگر از دیگ نچسب استفاده میکنید، احتمال ته گرفتن آش کمتره. میتونید از شعله پخش کن هم استفاده کنید. پخت آش زمانبره، پس صبور باشید. آش جا افتاده خوشمزهتره!
10. از ادویه مناسب استفاده کن!
ادویههایی که برای آش استفاده میشن، شامل فلفل سیاه، زردچوبه و نعنا خشک هستن. بعضیها از زیره هم توی آش استفاده میکنن. مقدار ادویه به سلیقه خودتون بستگی داره. ادویه رو در آخر پخت اضافه کنید تا عطرش حفظ بشه. ادویه تازه عطر بهتری داره. مراقب باشید ادویه نسوزه، چون آش رو تلخ میکنه. ادویه رو توی روغن تفت بدید تا عطرش آزاد بشه.
11. برنج آش رو درست انتخاب کن!
برای آش بهتره از برنج نیم دانه استفاده کنید. برنج رو قبل از پخت بشویید تا نشاستهاش گرفته بشه. برنج رو همراه با حبوبات بپزید. اگر از برنج کامل استفاده میکنید، زمان پخت بیشتری لازمه. بعضیها از بلغور گندم هم به جای برنج استفاده میکنن. مقدار برنج به سلیقه خودتون بستگی داره. اگر برنج زیاد بریزید، آش خیلی غلیظ میشه.
12. از عصاره گوشت استفاده کن!
برای خوشمزهتر شدن آش میتونید از عصاره گوشت استفاده کنید. عصاره گوشت رو در آخر پخت اضافه کنید. میتونید از عصاره مرغ هم استفاده کنید. اگر از عصاره گوشت استفاده میکنید، نمک کمتری بریزید. بعضیها از قرصهای طعمدهنده استفاده میکنن، ولی بهتره از مواد طبیعی استفاده کنید. عصاره گوشت خونگی خیلی خوشمزهتر از عصارههای آمادهست. میتونید از آب قلم هم به جای عصاره گوشت استفاده کنید.
13. برای تزیین آش خلاق باش!
برای تزیین آش میتونید از پیاز داغ، نعنا داغ، کشک، سبزی خورد شده و سیر داغ استفاده کنید. با کشک و نعنا داغ طرحهای مختلف روی آش بکشید. میتونید از خلال پسته و بادام هم برای تزیین استفاده کنید. تزیین آش به سلیقه خودتون بستگی داره. یه کم خلاقیت به خرج بدید و آش رو زیبا تزیین کنید. تزیین زیبا باعث میشه آش اشتهاآورتر بشه. میتونید از گلهای پیاز داغ هم برای تزیین استفاده کنید.
14. آش رو در ظرف مناسب سرو کن!
آش رو در ظرف مناسب سرو کنید. ظرف سرو باید تمیز و زیبا باشه. میتونید آش رو در کاسههای کوچک یا در ظرف بزرگ سرو کنید. ظرف سرو باید با تزیین آش هماهنگ باشه. اگر مهمون دارید، از ظروف مخصوص مهمانی استفاده کنید. ظرف سرو رو گرم کنید تا آش دیرتر سرد بشه. میتونید از ظروف سفالی یا چینی برای سرو آش استفاده کنید.
15. آش رو با نون تازه سرو کن!
آش رو با نون تازه سرو کنید. نون سنگک یا نون بربری برای خوردن با آش خیلی مناسبن. نون رو گرم کنید تا نرم و لطیف بشه. میتونید نون رو به صورت تکهای برش بزنید. نون و آش یه ترکیب فوقالعادهست!اگر نون نداشتید، میتونید از نون تست هم استفاده کنید. بعضیها آش رو با ترشی هم میخورن.
16. بعد از پخت، بذار آش جا بیفته!
بعد از اینکه آش پخت، بذارید یه کم جا بیفته. هرچی آش بیشتر جا بیفته، خوشمزهتر میشه. بعد از خاموش کردن شعله، در قابلمه رو ببندید و بذارید آش استراحت کنه. میتونید آش رو برای چند ساعت در یخچال بذارید تا خنک بشه. آش سرد هم خیلی خوشمزهست!آش رو در ظرف دربسته نگهداری کنید تا خشک نشه. آش جا افتاده قوام بهتری داره.
17. برای آش نذری، با عشق بپز!
اگر آش رو برای نذری میپزید، با عشق و نیت خیر این کار رو انجام بدید. پخت آش نذری یه کار خیر و پر برکته. در حین پخت آش، ذکر خدا رو فراموش نکنید. از دیگران هم برای کمک در پخت آش نذری دعوت کنید. پخت آش نذری یه سنت حسنه است. آش نذری برکت داره. خداوند از همه قبول کنه.
18. از شعله پخش کن استفاده کن!
بهرهگیری از شعله پخش کن، از ته گرفتن آش جلوگیری میکنه. شعله پخش کن حرارت رو به طور یکنواخت پخش میکنه. شعله پخش کن رو زیر قابلمه قرار بدید. مخصوصاً برای پخت آش نذری، بهرهگیری از شعله پخش کن ضروریه. با بهرهگیری از شعله پخش کن، خیالتون از ته نگرفتن آش راحته. شعله پخش کن قیمت ارزونی داره. شعله پخش کن یکی از وسایل ضروری هر آشپزخونهایه.
19. همیشه مواد اولیه تازه استفاده کن!
برای پخت یه آش خوشمزه، همیشه از مواد اولیه تازه استفاده کنید. حبوبات تازه طعم بهتری دارن. سبزیجات تازه عطر بیشتری دارن. گوشت تازه کیفیت بهتری داره. بهرهگیری از مواد اولیه تازه، باعث میشه آش شما بینظیر بشه. مواد اولیه کهنه، آش رو بیمزه میکنن. به تاریخ انقضای مواد اولیه توجه کنید.







پخت آش یکی از هنرهای مهم آشپزی ایرانی است که رعایت جزئیات نتیجه را متحول می کند. نوع حبوبات و میزان استفاده از آن ها تفاوت زیادی در غلظت و طعم نهایی ایجاد می کند. من معمولا عدس را به نسبت بیشتری استفاده می کنم چون سریع تر می پزد و طعم ملایم تری دارد.
نکته جالب در پخت پیاز داغ این است که باید دقیقا در مرحله طلایی شدن از روغن خارج شود. اگر کمی بیشتر بماند طعم آش را تلخ می کند. برخی تصور می کنند پیاز هرچه تیره تر باشد بهتر است در حالی که این باور اشتباهی است. این موضوع را بارها در پخت آش تجربه کرده ام.
اضافه کردن سبزی در ده دقیقه پایانی پخت باعث حفظ عطر و رنگ آن می شود. سبزی اگر زودتر اضافه شود هم رنگ تیره پیدا می کند هم طعم خود را از دست می دهد. ترکیب سبزی آش باید کاملا متعادل باشد و اسفناج نباید بیش از حد استفاده شود.
استفاده از آب قلم یا عصاره گوشت واقعا می تواند طعم آش را متفاوت کند. این موضوع را زمانی فهمیدم که یک بار آش را بدون گوشت ولی با آب قلم پختم و نتیجه شگفت انگیز بود. البته باید مراقب بود تا نمک در این مرحله کم استفاده شود چون معمولا عصاره ها خود شور هستند.
تنظیم غلظت آش مهارت خاصی می خواهد. اگر آش زیاد بجوشد و آب آن تبخیر شود ممکن است بیش از حد غلیظ شود. من همیشه یک کتری آب جوش کنار دستم می گذارم تا در صورت نیاز اضافه کنم. بهتر است غلظت نهایی کمی از مقدار دلخواه رقیق تر باشد چون بعد از دم کشیدن غلیظ تر می شود.
در مورد کشک باید دقت کرد که حتما آن را قبل از اضافه کردن صاف کنید. حتی اگر از کشک پاستوریزه استفاده می شود این کار لازم است. من یک بار از کشک محلی بدون صاف کردن استفاده کردم و تکه های ریز آن در آش باقی ماند که تجربه خوشایندی نبود.
مطالب این سایت همیشه کاربردی و دقیق هستند و نشان دهنده تجربه عمیق نویسندگان است. خواندن سایر مطالب مرتبط در این سایت دیدگاه خوبی درباره اصول آشپزی ایرانی به من داد. در نهایت پخت آش خوب نیازمند صبر و دقت به همه این جزئیات است.